Meggyes receptek

A likőr számos desszert mellé illik, de önmagában is fogyasztható desszertként. Ezen felül sok recept egyik összetevője is lehet, így csempészve egy kis játékosságot a megszokott ízekbe.

Meggylikőrös csokitorta

Hozzávalók(10 adaghoz)

A piskótához:
  • 2,5 dl tej
  • 5 tojás
  • 23 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 csomag sütőpor
  • 40 dkg finomliszt
  • 32 dkg cukor
A töltelékhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • 45 dkg porcukor
  • fél tábla étcsokoládé
  • 10 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 40 dkg mascarpone sajt
  • 2 dl Schrank Meggy-Lelke likőr

Elkészítés

A száraz összetevőket összekeverjük (kakaópor, liszt, sütőpor), a vajat megolvasztjuk.

A nedves összetevőket is összekeverjük. Először habosra keverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a kihűlt olvasztott vajat, majd a tejet is belekeverjük.

A kakaóporos lisztet finoman beleszitáljuk a nedves összetevőkbe.

A keveréket egy tortaformába öntjük, amit előzőleg kivajaztunk.

160 °C-on 50 percig sütjük.

Rácsra helyezve kihűtjük.

Jöhet a töltelék: vízfürdő felett felolvasztjuk a tejszínben a feldarabolt csokoládét.

A megolvasztott vajat a kakaóporral, a mascarponéval és a porcukorral összekeverjük.

Ebbe a keverékbe kerül a tejszínes csoki, ha már kihűlt. Az összetevőket habosra keverjük.

A tésztalapot, miután kihűlt, 3 részre szeljük. Minden szeletet meglocsolunk Schrank Meggy-Lelke likőrrel.

A lapokat megkenjük a csokoládékrémmel, majd egymásra illesztjük azokat, és a maradék krémmel kívülről is bevonjuk a tortát.

Ideális esetben jó, ha a torta pihen egy napot/éjszakát a hűtőben, mielőtt felszeletelnénk.

Schrank Meggy-Lelke likőrös kuglóf

Hozzávalók(6 adaghoz)

A piskótához:
  • 5 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 6 evőkanál Schrank Meggy-Lelke likőr
A mázhoz:
  • 6 evőkanál Schrank Meggy-Lelke likőr
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés

A cukrot és a vaniliáscukrot a sóval és a narancshéjjal jól elkeverjük a margarinban.

Ehhez adjuk hozzá a tojások sárgáját, a Schrank Meggy-Lelke likőrt és a tejet.

A sütőport a liszttel összekeverjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

A habhoz hozzáadjuk a sütőporos lisztet.

A befőttet lecsöpögtetjük, és mielőtt a tésztához adnánk, meghintjük egy kevés liszttel, hogy kevésbé legyen nedves.

A tésztát a margarinnal kikent kuglófformába öntjük.

Előmelegített sütőben 1 órán át sütjük 175-180°C-on.

Ezután a sütőből kivéve a formát és benne a tésztát állni hagyjuk, pihentetjük, majd finoman kiborítjuk egy rácsra. Hűlni hagyjuk.

A kuglófot öt evőkanál Schrank likőrrel meglocsoljuk. A maradék likőrből (kb.1 evőkanálnyi) és a porcukorból mázat keverünk. A mázat ráöntjük a kuglófra.

Gyümölcssaláta Schrank Meggy-Lelke likőrrel és fagylalttal

Hozzávalók(4 adaghoz)

  • 1 dl Schrank Meggy-Lelke likőr
  • 1 közepes, friss ananász (vagy konzervananász)
  • 1 közepes alma
  • 4 narancs
  • 2 evőkanál porcukor
  • 20 szem cseresznye
  • vanília- vagy csokoládéfagylalt

Elkészítés

A gyümölcsöket alaposan megmossuk. 1 narancs levét kifacsarjuk, és elkeverjük a Schrank Meggy-Lelke likőrrel és a porcukorral. (Ha ananászkonzervet használunk, annak a levéből is adhatunk hozzá egy keveset.)

A megmaradt narancsokat héjukkal együtt felkarikázzuk, és a többi gyümölcsöt is előkészítjük: az almát és az ananászt meghámozzuk, felszeleteljük, az ananász középső fás torzsáját és az alma magházát is kivágjuk. A cseresznyeszemeket kimagozzuk és félbevágjuk.

A feldarabolt gyümölcsöket megforgatjuk a likőrős narancslében. 1 órára a hűtőbe tesszük egy fóliával lefedve.

Tálalás:

2-3 gombóc fagylaltot szedünk egy-egy kis tálkába, a tetejére halmozzuk a gyümölcssalátát. Igény szerint tejszínhabot is tehetünk rá.

Schrank linzer

Hozzávalók

A tésztához:
  • 1 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 45 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
A töltelékhez:
  • 0,5 dl Schrank Meggy-Lelke likőr
  • 8 dkg méz
  • 1 dl főzőtejszín
A díszítéshez:
  • Étcsokoládé

Elkészítés

A cukor felét a sóval és a liszttel elkeverjük.

Ebbe a keverékbe morzsoljuk a margarint.

Hozzáadjuk a tojást, és jól összegyúrjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük.

A tésztából lecsípve kis diónyi golyókat gyúrunk. A golyókat a tenyerünkkel finoman kilapítjuk, a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést nyomunk a közepükbe. Ebbe a mélyedésbe fog kerülni majd a töltelék.

A kis tésztakosarakat sütőpapírra helyezzük.

A töltelékhez a megmaradt cukrot lassú lángon karamellizáljuk, felhúzzuk a tejszínnel. Ehhez adjuk hozzá a mézet és a Schrank Meggy-Lelke likőrt.

Nagy lángon pár percig állandóan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik.

Még melegen a tészta mélyedéseibe kanalazzuk.

Díszítéshez az étcsokoládét megolvasztjuk, és kiskanálról csurgatva becsíkozzuk a megtöltött kis tésztákat.