Mindent a likőrökről

Te mennyit tudsz a likőrökről?

Összefoglaltunk mindent erről az italfajtáról, hogy Te is részese lehess a hazai likőrkultúra újjáélesztésének!

Mi a likőr?

Amit tudni érdemes

  • A likőr olyan szeszesital, párlat, melynek elkészítéséhez hozzáadott cukrot alkalmaznak, gyakran különböző aromákkal ízesítenek.
  • A likőr előállításához gyakran szükséges pihentetni az italt, hogy a benne lévő ízanyagoknak legyen ideje összeérni.
  • Az elnevezése a francia ’liqueur’ szóból ered.
  • Nem összetévesztendő az angol nyelvben a ‘liquor’ szóval, mely az égetett szeszt jelöli.
  • A likőröket szobahőmérsékleten szokás fogyasztani, így jöhet elő bonbonos jellegük.
  • Alkoholtartalma legalább 15%.
  • A likőrt könnyű összetéveszteni a desszertborokkal, különbözőségük az édességükben fedezhető fel.

Több fajtája létezik


Növényi likőrök
fűszerekből, gyógynövényekből készülnek
Gyümölcslikőrök
egész vagy zúzott gyümölcsökből készülnek
Krémlikőrök
olajsűrűségű likőrök, nem feltétlenül tartalmaznak krémes összetevőt
Tejszínlikőrök
tejszíntartalmú likőrök
Egyéb likőrök
egyéb élelmiszerrel készülő likőrök, ide sorolható a tojás-, kávé-, kakaó-, vanílialikőr
Ánizslikőrök
ánizsból készült likőrök

A gyümölcslikőrökről


Az EU szabályozása szerint a valódi gyümölcslikőrökhöz csak gyümölcs használható, aromák nem.
Az aromaanyagokkal előállított likőröket csak „gyümölcsízű likőr”-nek lehet hívni.

Ismertebb gyümölcslikőrfajták:

Limoncello
olasz citromlikőr
Curacao
laraha (keserűnarancs-fajta) likőr
Triple sec
a curacao egy változata, édes- és keserűnarancshéj-likőr
Crème de cassis
francia feketeribizli-krémlikőr
Guignolet
francia cseresznyelikőr
Maraschino
dalmáciai marascacseresznye-likőr